Hírek

A BŰVÖS HÁRMAS

MEGNYERTE A CITROËN A KONSTRUKTŐRÖK BAJNOKSÁGÁT*!

 

Sanghajban remek hétvégét zárt a Citroën a harmadik konstruktőri világbajnoki cím megnyerésével* valamint a futamokon elért eredményével. José María López, Yvan Muller és Mehdi Bennani teljesítményének köszönhetően idén először fordulhatott elő, hogy a pódium mindhárom helyén C-Elysée WTCC sofőrök álltak! Ráadásul Yvan Muller mindkét futamon elért dobogós helyezésével növelte előnyét az összetett második helyért. A privát versenyzők között pedig Mehdi Bennani nyerte meg a WTCC Trophy-t!

 

Ismét óriási tömegek várták Sanghajban, hogy a pályán rajthoz készülő túraautók pilótái elfoglalják helyüket a volán mögött. Az első futam fordított felállásánál Yvan Muller és José María López a nyolcadik és tízedik helyen várták az indítást.

Tom Chilton kiváló rajttal a második helyre kúszott fel, míg a gyári pilóták egyelőre hátrébb keresték helyüket a mezőnyben. A Citroën Total pilóták az első kör végére hatodik és kilencedik helyen lépték át a vonalat, autóikon az ellenfelek támadásainak jól látható nyomaival.

A második kör elején Yvannak már az ötödik helyre sikerült feltörnie, míg Pechito a hetedik helyért csatázott. Filippi feladta a versenyt, majd a rendet a biztonsági autó feljövetele hozta el a mezőny számára.

Ám a futam további részén is jellemzőek voltak az apróbb csörték: Tarquini ütközése Chiltonnal azt eredményezte, hogy mindkét pilótának fel kellett adnia a versenyt. A helyzetből végül Yvan Muller profitált, aki ezzel a harmadik helyre került Michelisz és Björk mögött.

A nézők legnagyobb örömére a futam végén sem csillapodott az iram és némi lökdösődés után Björk futott át elsőként a vonalon, őt követte Michelisz, Muller, López és Catsburg !

A díjkiosztó után a szerelőknek alig néhány perc állt rendelkezésre, hogy a megterhelő első futam nyomait eltüntessék a C-Elysée WTCC-kről. Páratlan munkájuknak köszönhetően mindkét gyári pilóta tiszta lappal indulhatott a második, fő futamon.

Ezúttal is sikerült remekül rajtolni, José María López elsőként indult Yvan Muller és Mehdi Bennani előtt. López a teljesítménye csúcsát nyújtotta ahhoz, hogy minél nagyobb előnyt vegyen a mezőnyön. Ezen a sokkal nyugodtabb második futamon Pechito magabiztosan száguldott a futamgyőzelem felé.

Yvan Muller fókuszában a Mehdi Bennani elleni védekezés volt, hogy megszerezze a hétvége második dobogós helyét. A művelet sikerének köszönhetően pontokban gazdag hétvégét zárhatott, összesen 36-tal emelte éves gyűjteményét, ami az összetett második helyezés felé tartó úton most elengedhetetlennek bizonyul.

A dobogón rajtuk kívül Mehdi Bennani büszkén tartotta magasba a serleget: még a szezon vége előtt megnyerte a WTCC Trophy-t, a független versenyzők bajnokságát.

 

 

NYILATKOZATOK:

Yves Matton (a Citroën Racing igazgatója): „Maximálisan elégett vagyok a csapat teljesítményével, hiszen a kitűzött célt elértük és ismét világbajnok a Citroën Racing. Mind e mellett remek időmérőket futottunk és a második futam nyerő hármasa is csak emeli a hétvége fényét. Elmondhatom szerencsére, hogy Sanghajban általában sikeresek tudunk lenni, mivel 2014-ben szintén itt futottunk be nyerő négyesként. Pechito kiváló formában volt, nyomás nélkül tudott ma autózni és bebizonyítani, hogy ő a túraautós mezőny legjobb versenyzője. Yvannak szerencsére sikerült elrugaszkodnia kicsit a pontversenyben, hála mindkét futam dobogós helyezésének. Már csak az kell, hogy Katarban sikerrel befejezze a szezont. Gratulálok Mehdi Bennaninak és az SLR csapatnak a WTCC Trophy-ért, valamint a Volvonak és Thed Björknek az első győzelemért!”

 

José María López: „Mindnyájunk számára fantasztikus volt ez a hétvége. Kétségkívül a mi csapatunk tudta nyújtani a legnagyobb teljesítményt. Számomra feszültség nélkül indult a futam mivel tudtam, hogy Catsburg-on előnyt tudok venni az indulásnál, majd igyekeztem kihasználni a Citroën C-Elysée WTCC remek tulajdonságait, hogy javítsak pozíciómon. Nem minden nap tud ilyen önfeledten versenyezni az ember. Szerencsések vagyunk, hogy ennek a remek kalandnak a részesei lehetünk és igyekszünk gyönyörűen befejezni a szezont Dohában!”

 

Yvan Muller:  „Még ha nem is nyertem, elégedett vagyok a két dobogós helyezésemmel, főleg az én koromban (nevet)! Ezen a hétvégén számomra két fontos mérföldkövet sikerült elérni: a Citroën világbajnoki címét valamint, hogy előnyt tudtjak venni Tiago Monteiróval szemben az összetett második helyért futott versenyben. Katarban biztosan a legjobb teljesítményemet fogom nyújtani, hogy ez a cél megvalósulhasson!”

 

Mehdi Bennani : „Érzelmekben gazdag, kihívásokkal teli hétvégén vagyunk túl. Hogy a címet megszerezzem, mindkét futamon pontokat kellett szereznem. Különös érzés Tom Chiltonnal küzdeni a célért mivel csapattársak vagyunk és azonos technikai feltételek mellett küzdünk. Neki sajnos ma nem úgy sikerült a verseny, ahogy szerette volna, így én tudtam elhozni a címet és ezzel elérni célomat.”

 

 

 

* A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) hivatalos közléséig ez nem végleges eredmény.

 

EREDMÉNYEK

NYITÓFUTAM

  1. Thed Björk (Volvo S60 WTCC)
    2. Michelisz Norbert (Honda Civic WTCC)
    3. Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC)
    4. José María López (Citroën C-Elysée WTCC)
    5. Nick Catsburg (Lada Vesta WTCC)
    11. Mehdi Bennani (Citroën C-Elysée WTCC)
    13. Grégoire Demoustier (Citroën C-Elysée WTCC)
    NC. Tom Chilton (Citroën C-Elysée WTCC)
    Legjobb idő: Thed Björk 1’52’’578

 

FŐFUTAM

  1. José María López (Citroën C-Elysée WTCC)
    2. Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC)
    3. Mehdi Bennani (Citroën C-Elysée WTCC)
    4. Nick Catsburg (Lada Vesta WTCC)
    5. Gabriele Tarquini (Lada Vesta WTCC)
    9. Tom Chilton (Citroën C-Elysée WTCC)
    17. Grégoire Demoustier (Citroën C-Elysée WTCC)
    Legjobb idő: José María López 152’’224

 

PILÓTÁK BAJNOKSÁGA

  1. José María López 361 pt
  2. Yvan Muller 235 pt
  3. Tiago Monteiro 204 pt
  4. Michelisz Norbert 190 pt
  5. Rob Huff 180 pt
  6. Mehdi Bennani 176 pt
  7. Nick Catsburg 171 pt
  8. Tom Chilton 145 pt

… 16. Grégoire Demoustier 11 pt

 

GYÁRTÓK BAJNOKSÁGA

  1. Citroën 869 pt
  2. Honda 625 pt
  3. Lada 493 pt

 

Citroen