Hírek

AZ UTOLSÓ KÖRÖKKEL NEM CSAK AZ IDEI SZEZONTÓL BÚCSÚZUNK

A négyszeres világbajnok Yvan Muller, aki 2013. közepe óta a Citroën hivatalos versenyzője bejelentette, hogy a szezon végével kiszáll a FIA WTCC-ből. A 68-as számú Citroën C-Elysée WTCC pilótája jelenleg megosztott második helyen áll a bajnokságban és célja e pozíció megőrzése a következő sanghaji és katari versenyek során.

 

Több mint 30 éves karrierje során Yvan Muller a francia autóversenyzés egyik legeredményesebb versenyzőjévé vált, hiszen magáénak tudhat 4 FIA WTCC világbajnoki címet (2008, 2010, 2011 és 2013) valamint szinte az összes rekordot ő tartja 29 pole pozícióval, 48 győzelemmel, 125 dobogós helyezéssel, 38 legjobb körrel és a 244 futamán elért 2826 ponttal.

 

EGY KIVÉTELES KARRIER

 

A gokartos évek után (világbajnoki második 1985-ben és Európa-bajnoki cím 1986-ban) 1992-ben megnyeri a Formula 2 Brit Nagydíját. F1-es lehetőség híján az elzászi a túraautók felé nyitott 1994-től. Francia bajnoki címet szerzett 1995-ben, majd versenyzett az olasz, a német, a brit bajnokságokban is, megnyerve a 2003-as BTCC bajnokságot, majd 2006-ban csatlakozott a FIA WTCC-hez.

 

A legjobb pilótának bizonyult a jégen rendezett versenyeken 10 Andros díjjal és több győzelemmel a Chamonix 24 órás versenyein. A le mans-i 24 órás, az ausztrál V8 Supercar, a Dakar és néhány WRC bajnokság is a tapasztalatait gazdagította.

 

ÚJ KIHÍVÁS A CITROËNNEL

 

Bármilyen meglepő is, Yvan Muller a Citroën Racing-hez történt csatlakozása előtt soha sem működött együtt egyetlen francia gyártóval sem. 2013 júliusa, a Citroën C-Elysée WTCC fejlesztésének kezdeteitől és a FIA WTCC csapat kialakítása óta nyújt segítséget hatalmas tapasztalatával, amely megalapozta a későbbi sikereket.

Az új program oszlopaként Yvan 4 pole pozíciót és 4 győzelmet szerzett 2014-ben. José Maria López mögött és Sébastien Loeb előtt a világbajnokság 2. helyét sikerült megszereznie. 2015-ben is ezen a helyen végzett 3 pole pozícióval és hat győzelemmel.

4 futammal a számára nem éppen szerencsés szezon vége előtt Yvan a Világbajnokság második helyén áll, Tiago Monteiróval azonos pontszámmal. Bár bejelentette, hogy a szezon végén befejezi WTCC-s karrierjét, a rekorder versenyző kész arra, hogy kettős győzelmet szerezzen a Citroën Total számára.

 

NYILATKOZATOK:

 

Yvan Muller: „Nem gondolom, hogy egy karrier vége életkor kérdése lenne. Inkább a kedvről és a motivációról van szó. A tesztek, a szimulátoros edzések, a fizikai felkészülés és a versenyek közötti utazások a hivatásos versenyzőktől erős személyes elhivatottságot igényelnek, ami számomra már nehezen vállalható. Az életemnek egy olyan szakaszát élem, amelyben mással szeretnék foglalkozni és örülök, hogy ezt meg is tehetem a FIA WTCC-ben eltöltött tizenegy szezon után. Kiváló emberi kapcsolatokra is szert tettem, a versenyzést és a szakmát szenvedélyesen szerető emberekkel találkozhattam. Az autóversenyzés annyira a mindennapjaim része már, hogy nehezen tudom elképzelni, hogy teljesen felhagyjak vele. Több időt tudok majd a szánni a családomra és csapatom, az Yvan Muller Racing fejlesztésére is. Most a szezon végéig azonban minden erőmmel azon leszek, hogy a csapatom elérhesse céljait!”

 

Yves Matton, a Citroën Racing igazgatója: „Az egész Citroën Racing csapat büszke arra, hogy Yvan Mullerrel dolgozhatott. Akárhányszor belefogunk egy versenyprogramba, mindig a legjobb pilótákat keressük. Ezért is javasoltuk Yvan-nak, hogy csatlakozzon hozzánk, már akkor, amikor beszálltunk a FIA WTCC-be. Sosem felejtjük el mindazt, amit ő adott nekünk. Mi a rally-ból jöttük és rengeteget kellett tanulnunk. Ő sosem habozott átadni tudását a csapatnak. Egy igazi versenyzőt ismertünk meg benne és egy igazi gentlemant, aki mindig a Citroën érdekeit helyezte előtérbe. Nem emelhetünk kifogást az ellen, hogy Yvan úgy döntött, 3 velünk töltött szezon után kiszáll, bár ott van még benne a potenciál, hogy pole pozíciókat, győzelmeket és bajnoki címeket szerezzen. Mindig is a Citroën Racing család tagja lesz, és baráti figyelemmel fogjuk követni további karrierjét.”

wtcc

Citroen