Hírek

Bemutatkozik az új Citroën Berlingo

A citroën bemutatja a berlingo 3. Generációját: még több dizájn, még több praktikum, még nagyobb kényelem

A Citroën mint a kompakt családi szabadidő-autók kategóriájának megalkotója bemutatja az új Berlingót. 1996 óta ez már a harmadik generáció az egyszerű, funkcionális és kissé rendhagyó modell történetében, mely az idők során folyamatosan meg tudott újulni, és a családi igények ideális kiszolgálójává vált. A megújult Berlingo tökéletes összhangot mutat a márka legfrissebb modelljeivel: korszerűbb dizájn és a modern elvárásoknak megfelelő kényelem jellemzik, ugyanakkor sikeresen megőrizte praktikus jellegét, mely az immár 1,7 millió példányban elkelt ikonikus modell sikerének fő titka. Az új Berlingo átveszi a Citroën jellemző stílusjegyeit, és formára is megújul. Modularitás és helykínálat tekintetében mutatott erősségeire továbbra is nagy hangsúlyt fektet, hogy ezzel is megkönnyítse a mindennapi életet (egy mozdulattal összecsukható, önálló hátsó ülések, sík padlófelület a lehajtható első utasülés jóvoltából, 2,70 m hosszú rakodófelület, 100 literrel nagyobb csomagtartó). A korszerűség jegyében új platformra épült modell 19 vezetéssegítő rendszerrel, 4 csatlakoztatási technológiával, legújabb generációs erőforrásokkal – köztük az 1.2 PureTech benzines, az 1.5 BlueHDi dízelmotorral és az EAT8 automata sebességváltóval – és kényelmes felfüggesztéssel rendelkezik. A mostantól két méretben (M=4,40 m, XL=4,75 m) és mérettől függetlenül 5 vagy 7 személyes változatban elérhető új Citroën Berlingo elsőként a Genfi Autószalonon mutatkozik be, forgalmazása pedig 2018 második felében veszi kezdetét.

Ikonikus modell új kiadásban

A Berlingón végrehajtott modellfrissítéssel a Citroën egy ikonikus modellt fejleszt tovább: azt a modellt, mely közel 22 éve külön kategóriát teremtett. A modell azóta abszolút hivatkozási alapként szolgál, olyannyira, hogy egyes országokban a Berlingo nevet használják az egész szegmens megjelölésére. A Berlingo sikere hosszú idő után is töretlen: a 2016-os rekordév után 2017-ben gyártották a legtöbbet belőle (a 2008-ban bevezetett 2. generációs Berlingo személygépkocsi és haszongépjármű változataiból együttesen több mint 165 000 darabot). 2017-ben 17 országban ez volt a legkeresettebb Citroën modell, és a C3 után a mai napig ez minden idők legnépszerűbb Citroën modellje. Európában a Berlingo a második legtöbbet értékesített „kompakt családi szabadidő-autó”, és haszongépjármű változata is ott van a szegmens első három helyezettje között. 1996 óta összesen több mint 3,3 millió Berlingo gurult le a futószalagról.
A személygépkocsi változat mostani harmadik generációjával tehát egy mind a márka, mind a szegmens szempontjából kiemelkedően fontos modellt leplez le a Citroën. Egy ma is népszerű autót, mely tökéletes választás azon családok és idősebb vásárlók számára, akik aktív életmódjukhoz keresnek sokoldalú, ideális autót. Olyan ügyfelekről van szó, akik a rokonszenves, nem túl feltűnő autókat részesítik előnyben, és elsősorban tágas térre, praktikumra és egyszerű kezelhetőségre vágynak, de a dizájnra, a kényelemre és a korszerűségre vonatkozóan is vannak elvárásaik. Az „Inspired by you” jelmondatban megfogalmazott gondolathoz híven az új Citroën Berlingo erre még erőteljesebb dizájnnal és fokozott kényelemmel válaszol.

Határozottabb karakter: megváltozott sziluett és az új citroënek stíluselemei

  • A modernebb stílusú új Citroën Berlingót masszívabb és határozottabb megjelenés jellemzi:
    A megújult külső fontos elemei az előrébb tolt szélvédő, valamint a magasabb és rövidebb orr-rész. A változásokat többek között a rövidebb első túlnyúlást megengedő EMP2 padlólemez alkalmazása tette lehetővé.
  • Az orr-rész jellegzetes Citroën stílusjegyeket hordoz: ilyenek a két szinten elhelyezett világítótestek és a lekerekített sarkú ködfényszórók.
  • A gondosan kidolgozott profil, az ajtók alsó részén elhelyezett Airbump® elemek és a hosszan hátranyúló, tetővonal lendületes sziluettet eredményeztek.
  • A Citroën szellemiségében fogant, letisztult beltérben légies műszerfal és több különböző stílusvilág várja az utazót.
  • Gazdag személyre szabási lehetőségeket kínálnak az XTR csomag és a karosszéria különböző pontjain alkalmazott színfoltok: fehér, vagy narancs színcsomag.
  • A kétféle méretben (M = 4,40 m, XL = 4,75 m) elérhető modell mérettől függetlenül 5 vagy 7 személy befogadására alkalmas.

Még több intelligens megoldás

A korábbi sikeres tulajdonságaira építő új Citroën Berlingo a szegmens legélhetőbb autóját kínálja:

  •  Kivételes variálhatóság a három különálló hátsó ülés jóvoltából, melyek a csomagtérből a Magic Flat®* vezérlők segítségével egy mozdulattal összecsukhatók. A szintén összecsukható első utasülés lehajtásával teljesen sík padlófelület nyerhető, a rakodófelület hossza pedig M változat esetén 2,70 m, XL változat esetén 3,05 m lesz;
  • 2 extra széles oldalsó tolóajtó elektromosan leengedhető ablakokkal;
  • M változatban 100 literrel bővült (összesen 775 l-es), példásan nagy csomagtartó, mely a nyitható csomagtérablakon keresztül könnyen hozzáférhető, és két különböző helyzetbe állítható kalaptartóval van ellátva;
  • 28 db nagy és ötletes tárolóhely (összesen 186 l) mint pl. a több fényt beengedő, többfunkciós új generációs Modutop® tárolórendszer vagy az Airbag in Roof technológiának köszönhetően egyedien kialakított Top Box kesztyűtartó.

Az új Citroën Berlingo az alábbi szolgáltatásokat kínálja:

  • Elöl az EMP2 padlólemez elülső részének alkalmazásával könnyebben kormányozható (elektromos szervokormány, kis fordulókör), kisebb súlyú és a legújabb vezetéssegítő rendszerekkel felszerelt autó született, a hátsó rész megőrzésével pedig nővelhető volt a hasznos terhelhetőség és megmaradhatott a kerékdobok közötti szélesség;
  • 19 vezetéssegítő technológia, köztük színes head-up display kijelzés, adaptív sebességszabályozó STOP funkcióval, elektromos rögzítőfék, tolatókamera Top Rear Vision funkcióval, lejtmenet-szabályozóval kiegészülő Grip Control, vontatmánystabilizáló stb.;
  • 4 csatlakoztatási technológia (pl. CITROËN Connect Nav, vezeték nélküli okostelefon-töltés);
  • A Citroën tudásának legjavát tükröző, kényelmes felfüggesztés;
  • Nagy teljesítményű erőforrások széles választéka, köztük az új 1.5 BlueHDi dízelmotor, az EAT8 automata sebességváltó vagy az 1.2 PureTech benzinmotor.

Új Citroën Berlingo: ikonikus modell új kiadásban

A Berlingo megújításával újabb fejezetéhez ért annak az ikonikus modellnek a története, mely 1996-ban új kategóriát teremtett: a „kompakt családi szabadidóautókét”.

Megújul a szegmens legismertebb tagja

A Citroën joggal lehet büszke arra az elismetségre, amelyet ebben a kategóriában szerzett, ahol már több mint két évtizede aktívan jelen van. A márka 1996-ban bocsátotta útra a Citroën Berlingo első generációját, és ezzel mindenkit megelőzve megteremtette a „ludospace”, avagy a „kompakt családi szabadidő-autó” kategóriát. A második generáció bevezetésére 2008-ban került sor. A márkának mindig sikerült újítania, és olyan új elemeket vezetett be, mint a 3 teljes értékű hátsó ülés, a többfunkciós Modutop® tető vagy a nyitható hátsó szélvédő. Elődjeihez hasonlóan az új Citroën Berlingót is egyedi fellépés jellemzi, miközben dizájn, funkcionalitás és kényelem tekintetében még többet kínál.
Mivel továbbra is szeretné megtartani jelenlegi vevőkörét, az új Citroën Berlingo figyelembe vette az idők során az életmódban bekövetkező változásokat, és igyekszik maximálisan megfelelni a szabadságra vágyó házaspárok és családok igényeinek és mindennapi szokásainak. A megújult modell modernebb, kényelmesebb és ötletes megoldásokban gazdagabb lett, és teljes joggal számíthat arra, hogy új vevőket is sikerül meghódítania. A kiemelt célcsoportok között olyan gyermekes vagy gyermektelen, dolgozó fiatal párokat és nyugdíjasokat találunk, akik elővárosi vagy vidéki környezetben élnek, és szeretik az olyan sportokat, mint a kerékpározás vagy a túrázás, illetve az olyan szabadban végzett tevékenységeket, mint a kertészkedés vagy a barkácsolás. A rendkívül sokoldalú új Citroën Berlingo tökéletes választás azon családok és idősek számára, akik aktív életmódjukhoz keresnek ideális partnert, és akik elsősorban funkcionalitásra vágynak.

A szegmens és a márka fontos modellje

A szabadidős tevékenységekre termett modell több generáción átívelő sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy több mint húsz évvel a bevezetése után, még 2017-ben is mintegy 17 országban számított a legkeresettebb Citroën modellnek. Európában ez a második legtöbbet értékesített kompakt családi szabadidóautó, és haszongépjármű változata is ott van a szegmens első három helyezettje között. 1996 óta – az összes generációt beleértve – összesen több mint 1,7 millió személygépkocsi kelt el belőle, és világszerte több mint 3,3 millió Berlingo (SZGK és TGK) gurult le a futószalagról.

Határozottabb karakter: megváltozott sziluett és az új Citroënek stíluselemei

Az új Citroën márkaképpel tökéletes összhangot mutató, határozottan modernebb stílusú új Berlingót masszívabb megjelenés jellemzi, ugyanakkor szimpatikus karakterét is sikerült megőriznie.

Megnyerő személyiség

Az új Berlingo a legutóbbi Citroën modellek mintájára igazi stílusáttörést hoz, és felpezsdíti a családi szabadidő-autók világát. A jelentős átalakuláson átesett modell egyedi alakjával, robusztus dizájnjával és minden agresszivitástól mentes, töretlen vonalaival tűnik ki. Az új Citroën Berlingo annak az Alexandre Malval vezette tervezőcsapatnak a szülötte, amelyik az expresszív stílusú, a márka hagyományaihoz hűen merész Citroën gépjárművek egy vadonatúj generációját álmodta meg.
Az új Citroën Berlingo orr-része erőteljes stíluselemekkel operál, amit többek között az EMP2 padlólemez átvétele és a rövidebb túlnyúlások tettek lehetővé. Magasabb, rövidebb és ettől dominánsabb lett a motorháztető és szélesebb a jellegzetes orr-rész, melyen a márkától megszokott módon, két szinten helyezkednek el a világítótestek. Az előretolt szélvédő jóvoltából nagyobb a hely és több fény áramlik az utastérbe.
Az autó karakterét és a gondosan kidolgozott profilt erősítendő az új Citroën Berlingót magasabb övvonallal és „letört” sarkú nagy oldalablakokkal látták el. Az új Berlingo egyes változatai hosszanti tetőcsomagtartó rudakkal szereltek, ezzel is utalva az autó szabadidős karakterére. A robusztus jelleget erősítik és természetesen a karosszériát is védik az ajtók alsó részén elhelyezett Airbump® betétek. A dizájn fontos eleme a harmonikusabb sziluettet eredményező, hosszan hátranyúló tető.
Hátul a márkajel fölött sötétített üvegű, nyitható csomagtérablakot magában foglaló csomagtérajtót függőleges sorban elhelyezkedő, letisztult formájú lámpák fogják közre. Abban is nagy szerepük van, hogy kiegyensúlyozottnak lássuk e minimum 1,81 m magas (változattól függően, tetőrudak nélkül) modell sziluettjét.
Akárcsak a C3, az új C3 Aircross kompakt SUV vagy az új C4 Cactus, az új Citroën Berlingo is gazdag személyre szabási kínálattal rendelkezik. Az ügyfelek által nagyra értékelt és a márkának is fontos program keretében 8 karosszériaszín áll rendelkezésre: homok, türkiz (Aqua Green), acélszürke, platinaszürke, fekete, mélykék (Deep Blue), ralipiros és hófehér. Fehér (bizonyos változatokon) vagy narancssárga (csak az XTR változaton) színcsomag választása esetén a sziluettet a lekerekített szélű ködfényszórók körül és az Airbump® elemeknél további színfoltok dobják fel. Az emblematikus XTR változat robusztus jellegéhez a narancssárga színcsomagon (Pack Color Orange) felül jól illenek a17” SPIN könnyűfém felnik, a színre fújt első és hátsó sárvédők, valamint a Wild Green névre keresztelt belső hangulat.
A Citroën szellemiségének megfelelően a belső tér kialakítására is ugyanolyan figyelem jutott. Az új Berlingo teljesen megújult utastere kiviteli minőség terén egy generációt ugrott előre, és minden porcikájából derű és nyugalom árad. A letisztult, légies műszerfal és a magas vezetési helyzet kifejezetten útra csábít. A kifinomult dizájnú vízszintes műszerfal ergonómiai szempontból is nagyot lépett előre (pl. könnyebben elérhetők rajta a klímavezérlők), és számos tárolóhelynek ad otthont.
A lakberendezés és az utazás világából ihletet merítő dizájnerek az új Berlingóba funkcionális és igényes kivitelű belső teret terveztek. Az utasok jó közérzete érdekében csupa puha, meleg anyagra esett a választásuk. Ennek megfelelően az új Berlingo kínálata új kárpitokkal és változatos színvilággal gazdagodott.

Két karosszériaváltozat: M és XL méret

Az új Citroën Berlingo most először kínál kétféle karosszériaváltozatot, melyek mindegyikében sikerül megőriznie egyszerre robusztus és igényes külsejét. A modern és játékos családi egyterű kétféle méretben lesz kapható, és mindkét változatot kiegyensúlyozott formák és méretek jellemzik. A sztenderd M méret egy kompakt és fürge autót takar, mely a korábbi változatnál 2 cm-el hosszabb. A 4,40 m-es hosszhoz 2,78 m-es tengelytáv tartozik. A hosszabbik (XL) változat ennél 35 cm-rel nyúlánkabb (összesen 4,75 m), tengelytávja pedig 2,97 m. Az új Citroën Berlingo ezzel valamennyi elődjénél sokoldalúbb autó lett, és a választott mérettől (M vagy XL) függetlenül 5 vagy 7 személy szállítására egyaránt alkalmas. Új választ ad a családok és baráti közösségek szükségleteire, akik tevékenységeik függvényében eldönthetik, hogy a nagyobb helykínálatra vagy a tágasabb csomagtartóra kívánják helyezni a hangsúlyt.

Új Citroën Berlingo: még több intelligens megoldás

Az új Citroën Berlingo megőrizte a korábbi sikerek kulcsát jelentő előnyös tulajdonságait, de most még tovább megy: a szegmens legélhetőbb családi szabadidő-autóját kínálja. A Citroën Advanced Comfort® program jegyében fogant modell már első ránézésre nagy helykínálatot és variálhatóságot ígér, és világos utastér, valamint a tágas rakodóhelyek mellett teszi le a voksát.

Kivételes variálhatóság

A kívül-belül praktikusan kialakított új Berlingóba a széles és funkcionális oldalsó tolóajtóknak köszönhetően – melyek immár elektromosan leereszkedő ablakokkal rendelkeznek – gyerekjáték beszállni. A széles hátsó ajtó tágas csomagteret rejt, melynek rakodókapacitása M változatnál 775 l (azaz 100 literrel több, mint a jelenlegi 5 személyes változat esetében), XL változatnál pedig 1050 l (5 személyes konfigurációban). A csomagtartóhoz a sötétített üvegű, nyitható csomagtérablakon keresztül is hozzá lehet férni. Az egyedi megoldásnak számító, kétféle helyzetbe állítható, elrejthető kalaptartó a ki- és bepakolásnál szintén hasznosnak bizonyul.
Az új Citroën Berlingo helykínálat és variálhatóság szempontjából a kategória élmezőnyébe tartozik, és a mindennapokban páratlanul szabadon használható. Ez többek között az alábbiaknak köszönhető:

  • Három azonos méretű hátsó ülés (a második üléssorban), mely figyelemreméltó térdteret (156 mm) biztosít a hátsó utasok számára. Az ülések lehajtásával összefüggő sík padlófelület alakítható ki. Ehhez elég a csomagtartóból elérhető Magic Flat®* vezérlők használata: az ülések a hozzájuk tartozó vezérlők segítségével egy mozdulattal összecsukhatók.
  • A szintén összecsukható első utasülés lehajtásával az autó teljes hosszában sík padlófelület nyerhető. A rakodófelület hossza ilyenkor M változat esetén 2,70 m, XL változat esetén pedig 3,05 m, ami hosszú tárgyak szállításához ideális;
  • 2 kivehető ülés a harmadik üléssorban: M változat esetén hosszanti irányban nem állíthatók, XL méretnél sínen csúsznak, és 130 mm-es távon mozgathatók aszerint, hogy az ügyfél a nagyobb helykínálatot vagy a csomagtartó méretét részesíti előnyben.

Akár 186 liternyi tárolóhely

Az új Berlingóban összesen 28 db, összesen 186 l űrtartalmú, méretes és ötletes tárolóhely található, melyek jó szolgálatot tesznek a mindennapokban és leveszik a lábukról az ügyfeleket.
Az új többfunkciós tető a kategória emblematikus felszereléseként megőrizte elődjei előnyös tulajdonságait, és most még több rakodóhelyet kínál. Az új generációs Modutop® ötletes kialakításának köszönhetően már önmagában 92 liternyi tárolóhelyet rejt magában: ilyen a második üléssorból vagy a csomagtartó felől (nyitható csomagtérablak) elérhető, 60 literes, 10 kg súly szállítására alkalmas tetőcsomagtartó, a tető teljes hosszán végigfutó rekeszes tároló, mely átlátszó kialakításának köszönhetően látni engedi a benne lévő tárgyakat, és egy eddig holt térnek számító felületet hasznosít, vagy az első ülések fölötti tetőpolc típusú tárolók.
Az új Citroën Berlingo két kesztyűtartóval is fel van szerelve. Az alsó – változattól függően nyitott vagy zárt – kesztyűtartó egy 0,75 literes palack tárolására alkalmas. A Top Box névre hallgató felső tároló kialakítását az utasoldali légzsák tetőbe történő beépítése (Airbag in Roof technológia) tette lehetővé. A műszerfal felső, utasoldali részén elhelyezett nagy zárható tárolóhely egyes változatokon saját hűtéssel rendelkezik, egy USB- és egy Jack audiocsatlakozót rejthet magában, és egy 15” laptop is könnyen elhelyezhető benne.
Az új Berlingo úgy lett kitalálva, hogy mindenféle méretű hétköznapi tárgy és személyes holmi – aprópénz, tollak, rongy, a gépkocsi papírjai stb. – elhelyezésére alkalmas legyen. Ezt szolgálják a különböző rakodófelületek (köztük a vezeték nélküli okostelefon-töltő töltőzónája), egy nyitott tárolórekesz (az autórádió képernyője előtt), a műszercsoport fölött kialakított zárt tároló, a vezetőülés alatt elhelyezett fiók, a pohártartók és a két részre osztott ajtózsebek (köztük egy 1,5 literes palack befogadására alkalmas nagyobbik rekesszel). Az első ülések hátoldalára rögzített lehajtható asztalkák pedig a gyerekek körében számíthatnak népszerűségre.

Fényárban úszó utastér

Az új Citroën Berlingo utastere rendkívül világos: a nagy szélvédő, a tolóajtók elektromosan leereszkedő ablakai és a hátsó oldalablakok összesen 6,4 m2-nyi üvegfelületet alkotnak. A hatalmas panoráma üvegtetőn keresztül – mely egyes változatokon a Modutop® tárolórendszerhez társul – valósággal dől be a fény az utastérbe. Az üvegtető az elektromos sötétítővel igény szerint árnyékolható. A nagyobb kényelem és az éjszakai utazások kellemesebbé tétele érdekében a hátsó ülőhelyek saját olvasólámpákkal vannak felszerelve, a Modutop® rendszer áttetsző tárolóját pedig különleges hangulatvilágítás dobja fel.

A Citroënre jellemző menettulajdonságok

A spanyolországi Vigóban gyártott új Citroën Berlingo új platformra épül, mely fürgeség, helykínálat és praktikum szempontjából hoz előrelépést, de az ügyfeleknek a Citroënre jellemző kiváló felfüggesztésről sem kell lemondaniuk.
Az új Citroën Berlingót hatékony felépítése még funkcionálisabb, minden igény kielégítésére alkalmas autóvá teszi. Elöl a jármű a moduláris EMP2 platformra épült, hátul viszont megmaradt a jelenlegi Berlingo padlólemeze. Az első kialakítás jobb kormányozhatóságot (elektromos szervokormány, kisebb fordulókör) és kisebb tömeget eredményezett, és lehetővé tette a legújabb vezetéssegítő rendszerek alkalmazását. Hátul a korábbi padlólemez továbbfejlesztett változatával nőtt a hasznos terhelhetőség és megmaradt a kerékdobok közötti szélesség. Ezzel olyan megoldás született, mely magasabb szintű szolgáltatásokat tesz lehetővé és garantáltan elnyeri az ügyfelek tetszését.
A márka hagyományaihoz és a Citroën Advanced Comfort® programhoz hűen az új Citroën Berlingo a Citroën szaktudásának legjavát képviseli. Minden körülmények között kiválóan szűri az út egyenetlenségeit. Az optimális menetkényelemből a vezető és az utasok egyaránt részesülnek, ahogyan azt a magasabb termetűek számára is kényelmes vezetési pozíció, a széles ülések, a kényelmes felfüggesztés és a kiváló hangszigeteléssel elért akusztikus komfort is bizonyítja.

Csúcstechnológiás szabadidő-autó 19 vezetéssegítő funkcióval

A Citroën új kompakt családi szabadidő-autója egy sor korszerű és a mindennapokban is hasznos technológiával van felszerelve. Az új Citroën Berlingo ebben is az élen jár : nem kevesebb mint 19 vezetés- és parkolássegítő rendszert kínál. Magas biztonsági szint jellemzi: felveszi a harcot a pillanatnyi figyelemkihagyással, és csökkenti a balesetek kockázatát.

  • Színes head-up display kijelzés: a vezetéshez hasznos információk a vezető látóterében jelennek meg. Az elrejthető lemezre vetített színes kijelzés jóvoltából a különböző adatok (sebesség, sebességkorlátozó és -szabályozó információi) folyamatosan elérhetők úgy, hogy közben a vezető mindvégig az úton tarthatja a szemét.
  • Sávtartó asszisztens: A rendszer egy kamera segítségével felismeri a folytonos, illetve szaggatott útburkolati jeleket, és véletlen sávelhagyás veszélye esetén fokozatosan elfordítja a kormányt, hogy a gépjármű az eredeti sávban maradjon. A menetpálya-korrekciót egy visszajelző lámpa villogása kíséri. Ha a vezető ragaszkodik a megkezdett sávelhagyáshoz, a kormány határozott megmarkolásával megakadályozhatja az automatikus korrekciót (pl. valamilyen akadály kikerülésekor). A menetpálya-korrekció az irányjelzők bekapcsolásakor megszakad. A funkció 65–180 km/h sebességtartományban aktív.
  • Fáradtságfigyelő rendszer: a szélvédő felső részén elhelyezett többfunkciós kamera figyeli a vezető viselkedését, és a figyelem lankadása esetén riasztást küld. A rendszer a menetpálya útburkolati jelekhez képest mutatott eltéréseiből következtet a vezető éberségi állapotára. A funkció különösen gyorsforgalmi utakon, 65 km/h sebesség fölött hasznos.
  • Coffee Break Alert: a rendszer figyelmezteti a vezetőt, ha ideje szünetet tartania. A riasztás kétórányi – 65 km/h fölötti sebességgel megtett – út után lép életbe.
  • Kibővített táblaolvasó rendszer sebességkorlát-ajánlással: A rendszer a szélvédő felső részén elhelyezett kamera segítségével érzékeli és leolvassa a sebességkorlátozások kezdetét és végét jelző táblákat. Az észlelt tábla piktogramja és a kamera által leolvasott maximálisan megengedett sebesség a műszercsoport 3,5” színes
    képernyőjén és a head-up display lemezén is kijelzésre kerül. Az információ minden újabb tábla mellett elhaladva frissül, és a rendszer a navigációs rendszer térképein jelzett sebességkorlátozásokat is figyelembe veszi.
  • Adaptív sebességszabályozó Stop funkcióval (EAT8 sebességváltó esetén): a szélvédő felső részébe beépített többfunkciós kamera segítségével működő rendszer kétféle feladatot lát el: automatikusan a vezető által előzetesen beprogramozott utazósebességen tartja a gépjárművet, és automatikusan kiigazítja gépkocsi és az előtte haladó gépjármű közötti követési távolságot. A rendszer érzékeli, ha a gépkocsi előtt ugyanabban a sávban egy másik jármű halad, és az állandó követési távolság megőrzése érdekében a gázpedálra, illetve a fékekre hatva (a féklámpák bekapcsolása mellett) az elöl haladó jármű sebességéhez igazítja az autó sebességét:
    – Ha az elöl haladó gépjármű sebessége kisebb, a rendszer lelassítja (kézi váltó esetén akár 30 km/h-ra), vagy teljesen meg is állítja (EAT8 atomata váltó esetén) az autót.
    – Ha az elöl haladó gépjármű gyorsításba kezd vagy sávot vált, a sebességszabályozó fokozatosan addig gyorsít, amíg a gépjármű el nem éri a beprogramozott sebességet.
    – Ha a vezető egy lassúbb jármű megelőzésekor kiteszi az indexet, a rendszer átmenetileg hagyja, hogy az autó az előzés érdekében – a beprogramozott sebesség túllépése nélkül – megközelítse az elöl haladó gépjárművet.
  • Holttérfigyelő rendszer: a visszapillantó tükrökben felgyulladó piktogrammal figyelmezteti a vezetőt a gépkocsi holtterében tartózkodó járművekre.
  • Active Safety Brake automata vészfékező rendszer: a vizuális és hangjelzést is alkalmazó rendszer az elölről bekövetkező ütközések elkerülése érdekében lefékezi a gépjárművet a vezető helyett. A szélvédő felső részén elhelyezett kamera érzékeli az akadályokat (például egy álló vagy azonos irányba haladó járművet), az érzékelő pedig 5–85 km/h sebességtartományban ütközés veszélye esetén automatikusan működésbe hozza a vészféket. A rendszer mozdulatlan akadályok esetén 80 km/h sebességig, gyalogos észlelése esetén 60 km/h sebességig működőképes.
  • Post Collision Safety Brake: az ütközés utáni vészfékező rendszer közvetlenül baleset után lefékezi az autót, hogy csökkentse a másodlagos ütközések bekövetkeztének kockázatát.
  • Adaptív fényszóró: éjszakai vezetésnél a forgalmi és fényviszonyoktól függően automatikusan átvált országúti fényről tompított fényszórókra.
  • Statikus kanyarfény: a kormány elfordítási szögétől függően a tompított világítás mellett a jobb vagy bal oldali ködfényszóró is bekapcsol, hogy akár 75°-os szögben is be legyen világítva a gépkocsi megfelelő oldalán a tér. A rendszer 40 km/h sebesség alatt működőképes.
  • Szabad kezes nyitó- és indítórendszer: a gépjármű nyitásához, zárásához és indításához elég, ha a kulcsot magunknál tartjuk. A gépkocsi felismeri a vezetőt, amint az az első kilincsek vagy a csomagtérajtó felé nyújtja a kezét.
  • Visszagurulás-gátló: az emelkedőn, ill. lejtőn történő indítás megkönnyítése érdekében a rendszer a fékpedál felengedését követően megakadályozza a gépjármű nem kívánt elmozdulását. A funkció kb. 3º-nál nagyobb lejtésszög esetén 2 másodpercre egy helyben tartja a gépkocsit.
  • Oldalsó parkolóradar: a rendszer az első és hátsó lökhárítókba beépített érzékelőktől származó adatok és a menetpálya összehasonlítása révén a parkolást végző gépkocsi két oldalán található akadályokra figyelmezteti a vezetőt.
  • Tolatókamera Top Rear Vision funkcióval: a 180°-os panorámakamerának köszönhetően az érintőképernyőn megjeleníthető a gépjármű közvetlen környezete. A rendszerhez kapcsolódó parkolóradar grafikus információkkal és hangjelzéssel figyelmezteti a vezetőt a közelben lévő akadályokra. A képernyő két részre oszlik: balra a gépjármű közvetlen környezete, jobbra pedig a gépkocsi felülnézeti képe látható. A vezető kérésére különböző nézetek jeleníthetők meg: sztenderd, 180°-os és kinagyított kép (akadályhoz közeledve automatikusan ez a nézet kerül megjelenítésre).
  • Vontatmánystabilizáló: az új Citroën Berlingo vontatóeszközzel (gyári opció) felszerelt változatai egy utánfutó-stalibilizálóval vannak ellátva. Amikor az ESP-t kiegészítő funkció az utánfutó kilengését érzékeli, a fékekre hatva stabilizálja azt, és szükség esetén a motorteljesítmény csökkentésével lelassítja a gépjárművet. Ahogy az utánfutó elektromos csatlakozóját a vontató járműre köti, a rendszer felismeri az utánfutót.
  • Elektromos rögzítőfék: a motor leállításakor a rögzítőfék automatikusan bekapcsol, a gépjármű elindításakor pedig automatikusan kiold. Alapértelmezésben az automata funkciók vannak bekapcsolva, de a rögzítőfék a vezérlőkar meghúzásával manuálisan is behúzható.
  • Lejtmenet-szabályozó funkcióval ellátott Grip Control rendszer: a minden körülmények között optimális meghajtást biztosító Grip Control az első kerekek meghajtását mindig az adott terepviszonyokhoz igazítja. Az öt üzemmód (Standard, Homok, Terep, Havas út és ESP OFF) közül a középkonzolon található forgókapcsolóval tud választani. A Grip Control® rendszerhez kapcsolódó lejtmenet-szabályozó funkció meredek lejtőn is képes alacsony sebességen tartani a gépkocsit. Mind előre-, mind hátramenetben segít megőrizni a menetpályát és megakadályozni a gépjármű megcsúszását, amikor az lejtőn lefelé halad.
  • Park Assist: a könnyebb, nyugodtabb és biztonságosabb parkolást szolgálja. Ez az aktív parkolássegítő berendezés a járdaszegéllyel párhuzamos, ill. arra merőleges parkoláskor is igénybe vehető. A vezető kérésére automatikusan megkeresi a parkolásra alkalmas helyet és biztonságosan bekormányozza az autót.

4 csatlakoztatási technológia

Szintén a jó közérzetet és a maximális kényelmet szolgálja az új Citroën Berlingo kínálatában szereplő négyféle csatlakoztatási, ill. infotainment technológia, mely biztosítja a saját digitális eszközök és a gépjármű közötti kommunikációt és a folyamatos online jelenlétet.

  • Mirror Screen funkció: az Android Auto, Apple Car Play™ és MirrorLink® protokollal működő funkció jóvoltából a gépjárműre csatlakoztatott okostelefon egyes alkalmazásai a 8” érintőképernyőről biztonságosan vezérelhetők.
  • Citroën Connect Nav: számos előnnyel szolgáló, legújabb generációs csatlakoztatott 3D navigációs rendszer. 8” kapacitív érintőképernyővel rendelkezik, melyet elég csak megérinteni az ujjunkkal. A média-, telefon- és navigációs funkciók hangfelismeréssel vezérelhetők (országtól függően), így a vezető mindvégig az úton tarthatja a szemét. A rendszerhez olyan internetalapú szolgáltatások kapcsolódnak, mint a TomTom Traffic, amely valós idejű forgalmi információkkal szolgál, helymeghatározást tesz lehetővé, tájékoztat a töltőállomások és parkolók árairól, a várható időjárásról vagy a közelben található szolgáltatóegységek elhelyezkedéséről (országtól függően). A veszélyes területek szolgáltatás opciósan vehető igénybe egyes országokban.
  • Citroën Connect Box SOS és assistance csomaggal: helyzetbeméréssel egybekötött sürgősségi és assistance telefonhívás (országtól függően). Baleset vagy bármilyen más gyors beavatkozást igénylő szituáció esetén lehetővé teszi a megfelelő segélyszolgálatok automatikus vagy az „SOS” gombbal történő riasztását. A szolgáltatás éjjel-nappal elérhető és ingyenes. Az ügyfelek nagyobb nyugalma érdekében az assistance segélyszolgálat a „Citroën” gomb hosszan tartó megnyomásával érhető el.
  • Vezeték nélküli okostelefon-töltés kijelölt töltőzónával

Gazdag motorválaszték

A dizájn, a kényelem és a praktikum szempontjait sikeresen ötvöző új Citroën Berlingót dinamikus menettulajdonságok és élvezetes vezetés jellemzik, amit a könnyű és hatékony új padlólemez, valamint a fogyasztás és CO2-kibocsátás szempontjából kifejezetten gazdaságos, legújabb generációs motorok társításával sikerült elérni.

Az új Berlingo városi és országúti használatra egyaránt alkalmas benzines és dízel erőforrásokat kínál, melyek a nagy teljesítmény mellett a környezet védelméről sem feledkeznek el. Egyes motorokhoz 8 fokozatú EAT8 sebességváltó is társulhat, mely hosszú és rövid utakon egyaránt még élvezetesebb vezetést garantál.

  •  1.2 PureTech benzinmotorok: PureTech 110 S&S 6 seb. és PureTech 130 S&S EAT8*
  • 1.5 BlueHDi dízelmotorok: BlueHDi 75 5 seb., BlueHDi 100 5 seb., BlueHDi 100 S&S 5 seb., BlueHDi 130 S&S 6 seb. vagy EAT8
    * A PureTech 130 S&S EAT8 párosítás 2019 második felétől lesz elérhető.

Az új Berlingo néhány hét múlva a Genfi Autószalonon mutatkozik be, forgalmazása pedig 2018 második felében kezdődik (országonként eltérő időpontban).

Műszaki adatok

Hosszúság: 4,40 m (M) / 4,75 m (XL)
Szélesség: 1,85 m
Magasság: min. 1,81 m (tetősínek nélkül) / min. 1,84 m (tetősínekkel) – változattól függően
Csomagtér-kapacitás: 775 l (M) / 1050 l (XL)

Felkeltettük érdeklődését? Keresse kollégáinkat további információkért!

Almási Zoltán +36 22 303 406 | Pálosi Zoltán +36 22 303 406

Citroen