Hírek

Egymilliomodik « BlueHDi » dízelmotor

Legyártották az egymilliomodik SCR rendszerrel felszerelt « BlueHDi » dízelmotort

Ezen a héten gördült le aTrémeryben létesült üzem gyártósoráról az egymilliomodik Euro6 « BlueHDi » dízelmotor.
A Trémery-ben (Moselle megye) működő üzemben kétféle hengerűrtartalmú Euro6 « BlueHDi » dízelmotort gyártanak: az 1.6 l (100 LE és 120 LE) és a 2.0 l (150 LE és 180 LE) típust. Ma már az összes Peugeot, Citroën és DS Euro6 dízel gépkocsi « BlueHDi » technikával készül, amelyet a PSA 2013 óta, az Euro 6 szabvány bevezetése (2014. szeptember) előtt fokozatosan kezdett alkalmazni a Csoport járműveiben.
A « BlueHDi » technika lehetővé teszi a dízelmotorok károsanyag-emissziójának folyamatos utókezelését. A kipufogórendszert három olyan szűrővel látják el, amelyek szinte a nullára csökkentik a szennyezőanyag-kibocsátást: az oxidációs katalizátorral, az adalékolt részecskeszűrővel (FAP), amely szinte teljesen kiküszöböli a részecskéket, valamint a részecskeszűrő előtt elhelyezett Selective Catalytic Reduction (SCR) modullal, amely a motor által kibocsátott nitrogén-oxid részecskéket szűri ki. A « BlueHDi » rendszer fejlesztése során mintegy száz szabadalmat jegyeztetett be a PSA Csoport.
Az üzemben jelenleg 7000 dízelmotort gyártanak naponta, ebből ötezer 1.6 literes (815.000 darab készült belőle 2014-es bevezetése óta) és kétezer 2.0 literes (185.000 darab 2013. szeptemberi bevezetése óta).
Christian Chapelle, a PSA Csoport hajtáslánc- és platform gyártósoraiért felelős igazgatója az esemény kapcsán így nyilatkozott: « Úttörő szerepet játszottunk a 2000-ben bemutatott részecskeszűrő alkalmazásával, majd a járműgyártók közül elsőként tettük általánossá modellkínálatunkban az SCR technikát, most pedig elkészült az egymilliomodik, a jelenleg leghatékonyabb károsanyag-kibocsátás csökkentését elősegítő rendszerrel felszerelt BlueHDi dízelmotorunk, ami ékesen bizonyítja a PSA Csoport elkötelezettségét amellett, hogy fenntartható és tiszta mobilitási megoldásokat kínáljon ügyfeleinek.»

A PSA Peugeot Citroën Csoportról
A három világhírű márka, a Peugeot, a Citroën és a DS erejét egyesítő Csoport 2015-ben 3 millió gépjárművet értékesített világszerte. Az európai autógyártók között második helyen álló csoport 2014-ben 54 milliárd eurós árbevételt ért el. A károsanyag-kibocsátás tekintetében a legjobb Európában: a csoport égisze alatt forgalmazott gépkocsik átlagos CO2-kibocsátása 104,4 g/km volt 2015-ben. A világ 160 országában megtalálható csoport tevékenysége a finanszírozásra ((Banque PSA Finance) és a járműfelszerelésekre is kiterjed (Faurecia).

A Trémery-Metz ipari létesítményről
A 2014-ben létrehozott, 5000 alkalmazottat foglalkoztató ipari létesítmény a régió vezető magánmunkáltatója. Két telephelyből áll: a Trémery-ben létesült, motorok gyártására szakosodott üzemből (1 l és 2 l háromhengeres Pure Tech benzinmotorok, valamint 1,6 l és 2 l négyhengeres BlueHDi dízelmotorok), valamint a Metz-ben található telephelyből, ahol öt- illetve hatfokozatú mechanikus sebességváltókat gyártanak. A csoport járműveinek zömét a Lorraine régióban gyártott motorokkal és sebességváltókkal szerelik fel. 2015-ben a PSA Peugeot Citroën Trémery-Metz ipari létesítményében 1.845.000 motort és 902.000 sebességváltót gyártottak.

Peugeot