Hírek

ADAC teszt – Peugeot

Peugeot_308

Beérnek az autógyártók hagyományos meghajtáshoz kapcsolódó fejlesztéseinek gyümölcsei, így egyre kevésbé panaszkodhatunk a legújabb dízelmotorok emissziójára – így lehet összegezni az ADAC legújabb tesztjét, melynek alanyai a BMW X2 xDrive20d Steptronic, a Peugeot 308 SW 2.0 BlueHDi 180 EAT8 és a Volvo XC60 D5 AWD Geartronic voltak. A választás azért esett ezekre a típusokra, mivel mindhárom megfelel az Euro 6d-TEMP normáknak.

Az ADAC eredményei szerint a szénmonoxid-, széndioxid, illetve részecskekibocsátás már a próbapadon és valós körülmények között is megfelelő, ugyanakkor a nitrogén-oxidok (NOx) terén még van mit javítani. Ennek ellenére a legújabb károsanyag-tisztító technológiák hatékonysága már most mérhető volt, a BMW és a Peugeot szinte minden körülmény között a 80 mg/km-es határérték alatt tartotta a NOx-kibocsátást. A Volvo esetében ugyanakkor kiderült, hogy az átlagosnál nagyobb tömegű személykocsik autópályán való használat közben még mindig túl sokat bocsátanak ki a károsanyagból.

1_800w

Az ADAC közlése szerint a BMW, de különösen a Peugeot eredményei alapján kijelenthető, hogy egyes benzines modelleknél tisztábbnak számíthatnak a legújabb dízelek. A teszten mindhárom modell megfelelt.

A dízelek további tisztulásáról mindeközben több fejlesztés is gondoskodik, a Bosch újításán kívül egy brit egyetem kutatói is ígéretes ötlettel álltak elő.

 

A cikk forrása: https://autopro.hu/szolgaltatok/Megy-ez-ha-akarjuk-dizeleket-vizsgalt-az-ADAC/25443/

Peugeot