Hírek

Ismét a Citroëné a FIA WTCC világbajnoki cím

citroen_wtcc_vb

Egy pole-lal és két futamgyőzelemmel a Citroën már a sanghaji pályán bebiztosította magának a FIA WTCC világbajnoki címet*.

– Az első futam hármas győzelmet hozott a Citroën Total csapatának: a dobogóra José María López mellé Yvan Muller és Sébastien Loeb is felállhatott.

– A második futamban a hihetetlen menetelést produkáló Yvan Muller végzett az élen, de Pechito López nyakába is érem került.

– A hétvége folyamán mindenkinél több pontot bezsebelő José María López újabb lépéssel közelebb került az egyéni világbajnoki címhez, amelyet már Thaiföldön megszerezhet (október 31. és november 1. között).

Már a vasárnap délelőttre halasztott időmérők is bíztatóan alakultak a csapat számára. Mind a négy hivatalos színekben induló Citroën C-Elysée WTCC kvalifikálta magát ugyanis az utolsó (Q3) szakaszba, így versenybe szállhatott a pole-ért. Az ígéretesen induló Yvan Muller egy apró hibával zárta az etapot, így rosszabb lett az ideje Nick Catsburgénál, aki a Citroën-pilóták egyetlen igazi riválisának bizonyult.

Sébastien Loebnek sem sikerült megelőznie a hollandot, alig két perccel később viszont Ma Qing Hua jobb időt produkált nála. Amikor José María López állt rajthoz, a mutató még gyorsabbra váltott, és a világbajnoki címvédő a szezonban immár ötödik alkalommal kivívta magának a pole pozíciót. Néhány órával később az illusztris társaság tagjai begördültek az 1. futam rajtrácsára. A lámpákkal együtt mintha Ma Qing Hua is elaludt volna a rajtál, így José María López rögtön az élre törhetett. Az első kört jellemző káoszban több autó is összeakadt, minek következtében öten kénytelenek voltak elhagyni a pályát. Megjelent a safety car, és felsorakozott mögé az élmezőny José María López, Yvan Muller, Sébastien Loeb sorrendben.

Öt lassú kör után a mezőny újra gyorsabb tempóra váltott. Pechitót nem tudták befogni csapattársai, akik maguk is tetemes előnyre tettek szert Catsburggal szemben. Mögöttük Ma Qing Hua egészen a nyolcadik helyig feljött, de végül egy futóműhiba miatt fel kellett adnia a versenyt. A hármas győzelemmel López, Muller és Loeb elegendő pontot gyűjtött csapatának ahhoz, hogy a Citroën már most, öt fordulóval a vége előtt bebiztosítsa magának a FIA WTCC világbajnoki címét a konstruktőrök között. Az eredményhirdetés után visszatértek az autók a sanghaji pálya tűzforró aszfaltjára, és elrajtolt a második futam. Miközben Tarquini vezette a mezőnyt, Yvan Muller és Sébastien Loeb fej fej mellett haladva próbálta legyűrni egymást.

A négyszeres WTCC-világbajnoknak végül sikerült megelőznie a kilencszeres WRC-aranyérmest, sőt a nagy tolakodásban még José María López is be tudott ékelődni két csapattársa közé. 2 Muller egyetlen percre sem szakadt le Tarquinitől, és erőfeszítései a verseny felénél meg is hozták gyümölcsüket. Elsőre megtalálta a szükséges rést a hosszú egyenes szakasz végén, majd miután az élre állt, szép lassan behozhatatlanná növelte előnyét. A második hely azonban még nem volt eldöntött. López minden alkalmat igyekezett megragadni, hogy Tarquini elé tudjon kerülni. Az olasz azonban még a célegyenesben is tartani tudta előnyét, és – bár csak huszonöt ezredmásodperccel, de – előbb ért be. Sébastien Loeb, akit a végén már defekt fenyegetett, kicsit leszakadt tőlük, inkább nem kockáztatta a negyedik helyért járó értékes pontokat.

Ma Qing Hua a nyolcadik helyen zárta a versenyt, Mehdi Bennani mögött. A Sébastien Loeb Racing pilótája egyébként ezen a hétvégén immár második győzelmét aratta a Yokohama díjért folyó versengésben (független pilóták).

Citroen