Hírek

Kiss Pál Tamás 2017 magyar rallycross bajnoka!

A bajnoki címért indult a Total Nemzetközi Rallycross Parádén Kiss Pál Tamás, és a megújult Rabócsiringen tökéletes teljesítménnyel meg is szerezte azt. Három héttel az európa-bajnoki harmadik hely elhódítása után bajnoki címét is megvédte a SPEEDBOX Racing Team versenyzője.

„Az volt az álmom, hogy úgy nyerjem meg újra a Magyar Rallycross-bajnokságot, hogy elsőként intsen le a kockás zászló a hazai pályának számító Rabócsiringen. Mindenképpen ezen a versenyen akartam bebiztosítani a címvédést, mert a hazai szurkolóknak is szerettem volna örömet szerezni, azzal, hogy magyar pályán, előttük dől el a bajnokság, és nem az utolsó fordulóban Szlovákiában. Ez sikerült, de ahogy a rallycrossban megszoktuk, most sem volt egyszerű a hétvége” – mondta a verseny utáni ünneplés közben Kiss Pál Tamás. A pilóta betegsége nehezítette a felkészülést, és ez a lehető legrosszabbkor jött, mert a megváltozott vonalvezetésű Rabócsiringen több tesztre volt szükség a megszokottnál. A bajnoki címet egy mindenki számára új helyszínen kellett megvédenie Kiss Pál Tamásnak.

„Az Európa-bajnokságon már komoly rutint szereztem én is, és a csapat is abban, hogy egy új pályához hogyan lehet a lehető leggyorsabban alkalmazkodni. A Rabócsiring pedig teljesen új lett, mert a módosításokkal a ritmusa, és a tempója is alapvetően megváltozott. Kívülről lehet, hogy úgy tűnt, nagyon könnyen alkalmazkodtunk és gyorsak voltunk az első szabadedzéstől kezdve, de ehhez kellett az a rengeteg tapasztalat, amit sikerült összegyűjtenünk az évek során. Szerencsére a Peugeot 208 WRX is úgy reagál a beállításokra ahogy azt előzetesen gondoljuk, így az autót is viszonylag gyorsan be tudtuk állítani. Én is ráéreztem már az első szabadedzésen a pálya pokolian gyors tempójára” – mondta a kezdeti lépésekről Kiss Pál Tamás.

A szabadedzéseken elért első helyek után, egy kedvező sorsolás miatt viszonylag könnyű előfutammal kezdett a bajnoki címvédő, így ezeket a köröket is a köridők faragásával tölthette. A második előfutamon már a legjobbak kerültek össze, és a rajt utáni kanyarban együtt fordult a két bajnokesélyes. Az ellenfél korai joker köre lehetőséget adott a SPEEDBOX pilótájának arra, hogy saját tempóját autózva akkora előnyt építsen ki, hogy a jokere után kényelmesen az élre térjen vissza és megnyerje a futamot. A harmadik előfutamban Kiss Pál Tamás rajtolt a legjobban, és miután elsőként fordult az egyes kanyarban, a forgatókönyv ugyanaz volt, mint a megelőző két kvalifikáción. „Nagyon örültem annak, hogy nem csak a pályán mutatott teljesítmény tekintetében léptünk újra előre, hanem a rajtokkal is fejlődtünk. Talán még sosem volt olyan hétvége, hogy a rajtokban vagy megelőztem Kárai Tomit, vagy együtt fordultunk az első jobbosban, ráadásul ő is sokat javult az új autóval, így ez a siker még többet jelent” – értékelte az előfutamokat Kiss Pál Tamás, aki ettől kezdve már bajnokként versenyzett tovább, mert az előfutamokon gyűjtött 16 pont elég volt az újabb hazai bajnoki címhez.

„Természetesen nagy volt az öröm, mert egy nagyon nehéz évre tettük fel a koronát azzal, hogy teljesítettük az elsődleges célunkat, és 2016 után 2017-ben is megnyertük a hazai bajnokságot, de szerettem volna egy olyan tökéletes hétvégét, ahol mindent megnyerünk, és olyan teljesítményt teszünk le az asztalra, amivel méltóképpen szerezzük meg az elsőséget” – árulta el Kiss Pál Tamás. A folytatás pedig újra hibátlan lett. Az elődöntőben nem tudták az ellenfelek megszorongatni a 47-es rajtszámú Peugeot 208 WRX-et, majd a döntőben az első métereken nyilvánvalóvá vált, hogy ezt a versenyt Kiss Pál Tamás nyeri. „Az alatt az öt kör alatt lepergett előttem a teljes szezon. A rengeteg munkával töltött éjszaka, a svédországi törés utáni felállás, a sok öröm amiben részünk volt ebben az évben, és az utolsó kör végén a szokásos keresztbe csúszós célba érkezéssel kezdtük az ünneplést. Nagyon jól esett, hogy mindent megnyertünk a hétvégén, és utána megható volt, amikor a csapatom, a családom, a barátaim és a szurkolóim a We Are The Champions című számmal, és egy hatalmas üveg pezsgővel várt, amit mindenki aláírt” – elevenítette fel a döntő eseményeit 2017 magyar rallycross bajnoka. A célba érkezés után a csapat a szezont is lezárta, mert a bajnokság utolsó hétvégéjén már nem indul a SPEEDBOX Racing Team.

„Nagyon hálás vagyok azért a sok sok munkáért, amit véghezvitt mindenki, aki részt vett ebben, és ott volt mellettünk. Szenzációs éven vagyunk túl, és bevallom, jól esik majd a pihenés. Három szezonnal a szakágváltás után kétszeres magyar bajnokok és EB dobogósok vagyunk, és erre nagyon büszke vagyok. Ezt az eredményt egy magyar csapattal értük el, úgy, hogy sokszor a szakágban versenyző vb-s világsztárokkal azonos köridőkre voltunk képesek, ami óriási sportszakmai siker. Köszönöm a szurkolóknak is az egész éves támogatást, sokszor ők adták meg azt a pluszt, amivel tovább tudtunk lendülni egy-egy nehéz pillanatban” – értékelt a kétszeres magyar bajnok.

A Magyar Rallycross-bajnokság versenynaptára:
2017.03.25-26. Szlovákiaring – 1. hely
2017.04.16-17. Rabócsiring – 1. hely
2017.06.04-05. Rabócsiring – 1. hely
2017.08.05-06. Kakucsring – 5. hely
2017.08.26-27. Gerinbach – 1. hely
2017.10.07-08. Rabócsiring – 1. hely
2017.10.21-22. Szlovákiaring

Kiss Pál Tamás a neten:
https://www.kisspaltamas.com
https://www.facebook.com/tamaspalkiss

Peugeot