Hírek

PEUGEOT FRACTAL tanulmány

peugeot_fractal

A PEUGEOT i-Cockpit®, amely 2012 és a 208 bevezetése óta több mint 1,8 millió ügyfél tetszését nyerte el, az oroszlános márka legfrissebb újításainak egyik sajátos jegyeként jelenik meg.

2015-ben a PEUGEOT egy új jövőbe mutató elképzelést mutat be a PEUGEOT FRACTAL névre keresztelt tanulmánnyal. A városi elektromos kupé futurisztikus vonalai mögött megújult formában jelenik meg a PEUGEOT i-Cockpit®, ahol a hangzás élménye lesz a központi elem, és még ösztönösebbé teszi a vezetést. A látás és a tapintás után a halláson a sor, hogy a tanulmány utasai és vezetője az érzékelés egy újabb területén, új élményben mártózzanak meg utazás közben.

Ehhez a 9.1.2 konfigurációjú hangrendszer szolgáltatja az alapot, amelyet az üléstámlákba épített mélynyomókkal egészítették ki. Az akusztika varázslatos, az utazók szinte koncertteremben érezhetik magukat. A PEUGEOT formatervezői a hangzás kiváló szakértője, a brazil Amon Tobi hangdizájner bevonásával alakították ki a tanulmányban megszólaló egyedi hangzásélményt, akárcsak a külső hangzást, amely attól függően változik, hogy az autó gyorsul, lassul vagy éppen egyenletes tempót tart. A külső hangjelzés kialakításánál azt tartották szem előtt, hogy a tanulmány tökéletesen illeszkedjen a városi környezethez, és figyelmeztesse az amúgy csendesen suhanó autó közeledtére a gyalogosokat és a kerékpárosokat.

A PEUGEOT FRACTAL utastere high-tech jelleget sugároz. A magasra helyezett kijelző HD minőségű, holografikus kijelzéssel ellátott digitális csempét kapott. A kisméretű kormányon 7 beépített touch pad felületeket alakítottak ki, valamint egy érintés-érzékelő kettős kezelőfelületet, amely a különböző akusztikai funkciók és hangulatok vezérlésére szolgál. Az utastér felületének 80 százaléka 3D-nyomtatással készült, például a visszhangmentes felületek, amelyek úgy terelik a hangot, akár egy koncertteremben. Az ajtók távolról egy Samsung Gear S okosórával nyithatók. Az elektromos hajtáslánccal ellátott városi kupé teljesítménye 204 lóerő, hatótávolsága pedig 450 km a rendkívül légies vonalvezetésnek, a kicsi, mindössze 1000 kg-os önsúlynak, valamint a keskeny Tall & Narrow abroncsoknak köszönhetően.

A FRACTAL igazán fürge, hiszen 6,8 másodperc alatt gyorsít nulláról 100 km/órára, és 28,8 másodperc alatt teszi meg az 1000 m-t. Kompakt méreteinek (3,81 m hosszú), valamint 7 és 11 cm között változó hasmagasságának köszönhetően otthonosan mozog a városban.

Peugeot