Hírek

Új E10 üzemanyag

Új E10 üzemanyag: nincsenek veszélyben a 20 évnél fiatalabb Peugeot járművek

Az Európai Unió Megújuló Energia Irányelvének értelmében, valamint a 279/2017. (IX. 22.) kormányrendelet alapján 2020. január 1-től, az üzemanyagok megújuló energiaforrás tartalmát 10%-ra kell növelni a tagországokban. Az intézkedés kapcsán legkésőbb 2020. januártól már a magyarországi benzinkutakon is megjelent a megnövelt bioetanol tartalmú, E10 megjelölésű, 95-ös oktánszámú üzemanyag. Az új üzemanyagtípus használata problémát jelenthet bizonyos öregebb autók esetén, melyek üzemanyagrendszere nem lett felkészítve az új üzemanyag fogadására.

A PSA csoport tájékoztatása szerint, a 2000. január 1. után gyártott valamennyi benzinüzemű Peugeot gépjármű kompatibilis az E10 üzemanyaggal, ezek esetén az új üzemanyagtípus használata semmilyen kockázattal nem jár, a megnövelt etanoltartalom nem károsítja az üzemanyagrendszert.

Az ezt megelőzően gyártott gépjárművek esetén nem javasolt az új üzemanyag használata, mert a magasabb etanol tartalom problémát okozhat. Azon ügyfeleknek, akik bizonytalanok a gyártás idejét illetően (mivel ez sohasem egyezik meg a forgalomba helyezéssel), azt javasoljuk, hogy forduljanak márkaszervizeinkhez, ahol alvázszám alapján meg tudják adni a gyártás pontos időpontját. A 2000. január 1. előtt gyártott, azaz 20 évesnél idősebb benzinüzemű Peugeot járművek tulajdonosainak azt javasoljuk, hogy használjanak prémium üzemanyagot, melynek biokomponens tartalma továbbra sem haladja meg az 5%-ot. Fontos hogy az egyes üzemanyagfajták összetételéről tankolás előtt a forgalmazónál tájékozódjanak, melyet megkönnyítenek a kutakon kötelezően kihelyezendő „E5” és „E10” matricák is.

Peugeot