Hírek

ÚJ PEUGEOT RIFTER

Vigyázz, kész, tűz, rajt!

A RIFTER nem csak egy név, a RIFTER egy valóságos küldetés…
A márka legújabb modelljeinek exkluzív, igényes stílusában fogant új PEUGEOT RIFTER határozottan újszerű, masszív sziluettjével nap, mint nap újabb kalandokra csábít.
Az új modell sikeresen ötvözi a robusztus és az elegáns stílust. Kalandor lelkülete révén a városi rengetegtől az érintetlen természetig minden környezetben otthonosan mozog.
A PEUGEOT i-Cockpit® vezetőhely jóvoltából az új PEUGEOT RIFTER minden körülmények között páratlanul intenzív, a kategóriájában mindeddig ismeretlen vezetési élményt kínál.
Az új platformra épült, ellenálló és szívós autó a legszélsőségesebb használati körülmények között is megállja a helyét. A sokoldalú, jól variálható és praktikus modell kétféle hosszméretben – mindkettőn 5 és 7 személyes változatban – áll rendelkezésre. Hatékony motorokkal és a legmodernebb technológiákkal van felszerelve.
Az intenzív élményekre vágyókat a PEUGEOT RIFTER fedélzetén minden nap új kalandok várják.

„A PEUGEOT újít és folyamatosan meglepetést okoz. A prémium kategórián belül is a legjobb szeretne lenni. A márka választékát gyökeresen megújító PEUGEOT RIFTER a sokoldalú használat és a PEUGEOT-ra jellemző vezetési élmény tökéletes összhangját valósítja meg. Igazi személyiség, mely egyszerre elegáns és robusztus karakterével a korlátlan szabadságot testesíti meg.”
Jean-Philippe IMPARATO, a PEUGEOT vezérigazgatója

Új sziluett – új név

Az új személyautónak a neve is teljesen új. A rövid és ütős PEUGEOT RIFTER már első hallásra outdoor asszociációkat kelt.
A PEUGEOT új modelljével határozottan felpezsdíti a szegmenst. A kategória alapértékeihez hű PEUGEOT RIFTER erős, dinamikus, tekintélyparancsoló személyiségével minden eddiginél messzebb megy.

„Az új PEUGEOT RIFTER tervezésekor a legfőbb kihívást az jelentette, hogy az újonnan kínált autó amellett, hogy tágas, robusztus, jól variálható és kompakt, egyben vonzó is legyen. Az új padlólemeznek köszönhetően tökéletesen harmonikus arányokat sikerült kialakítani. Tervezőink maximálisan kihasználták az új platform kínálta lehetőségeket, és rendkívül egyedi stílusvilágot hoztak létre.”
Keith RYDER, a PEUGEOT RIFTER formatervezési felelőse

Határozott karaktert sejtető, erőteljes és kompakt külső

A PEUGEOT RIFTER hovatartozásáról szemernyi kétségünk sem lehet: a modell egyértelmű rokonságot mutat a többi PEUGEOT személygépkocsival.
A robusztus, modern orron az oroszlán a márka legutóbbi modelljeihez hasonlóan a függőleges hűtőrács közepén trónol. A ragadozó tekintetet a fényszórók közepén húzódó LED-es fénysor még kifejezőbbé teszi.
Az autó oldalnézetből is a határozott stílus mellett teszi le a voksát. A rövid, vízszintes motorháztető, a magas övvonal és a rövidebb túlnyúlások jellemezte sziluett tökéletesen kiegyensúlyozott arányokat mutat. A tetőcsomagtartó rudak a dizájn szerves részét képezik, és úgy lettek kialakítva, hogy a szállított tárgyak hevederrel is rögzíthetők legyenek.
A szimmetrikusan letört sarkú első és hátsó ablakok egy ilyen típusú autón új dizájnt képviselnek. A fogazott kerékdobborítás is hozzájárul a jármű sportos karakteréhez. Az új PEUGEOT RIFTER stabilan ül a kerekein, melyek egyes változatokon 17” gyémántfényezésű keréktárcsákkal vannak felszerelve.

A nagy hátsó ajtó mögött tágas csomagtér rejlik. Az autó hovatartozását egyértelműen jelzi a szokásos három fénykarom. A szögletes lökhárító izmosabbnak mutatja az alsó részt, és optimális védelmet nyújt a mindennapokban.
Az új PEUGEOT RIFTER az SUV-k egyes stílusjegyeit és funkcionális elemeit is átveszi: ilyenek a megemelt hasmagasság, a nagy kerekek, a méretes küszöbvédők és az alsó karosszériavédő elemek, a kerékjáratok és a lökhárítók, valamint az első és hátsó sárvédők.
Ezektől az attribútumoktól határozottabb az autó személyisége, és újfajta sokoldalúságra tesz szert: városban kompakt és dinamikus, városon kívül és hosszú utakon pedig erős és nagy teljesítményű.
Akik nagyobb autóban gondolkodnak, azoknak ott a PEUGEOT RIFTER hosszú változata (+35 cm), mely helykínálat és praktikum tekintetében tényleg verhetetlen.

A PEUGEOT RIFTER elegánsan sportos külseje elsősorban kifejezőerejével és modernségével lepi meg az embert, de a beltér ugyanúgy tartogat meglepetéseket.

Gondosan megtervezett, letisztult utastér: PEUGEOT i-Cockpit®

Az új PEUGEOT RIFTER belső dizájnja is egyedülálló a piacon, és kétséget sem hagy a modell hovatartozása felől.
A PEUGEOT i-Cockpit® letisztult vonalaival, korszerű technológiai megoldásaival és felülmúlhatatlan kiviteli minőségével egy harmonikus és ízig-vérig mai utasteret testesít meg.
A szegmensben egyedülálló vezetőhely olyan élményt kínál, mely már több mint négymillió ügyfél tetszését nyerte el. Az alábbiaknak köszönhetően nap, mint nap felvillanyozó és ösztönös vezetésben lehet részünk:

  • alul-felül csapott, kis méretű kormány, mely stabilabb fogást és jobb kormányozhatóságot eredményez,
  • jól látható és könnyen elérhető 8” kapacitív érintőkijelző,
  • krómszegélyekkel és elegáns piros mutatókkal feldobott, magasra helyezett műszeregység, mely az adatok jobb leolvasása érdekében egy színes képernyőt is magában foglal.

A legapróbb részleteiben is gondosan kidolgozott műszerfal többek között kényelmesen kézre álló, elegáns krómozott billenőkapcsolókat foglal magában, melyek a hófehér hátterű hőmérséklet-kijelzés körül a klímaberendezés vezérlésére szolgálnak.
Az elektromos rögzítőfékkel szerelt változatokban a középkonzolon felszabadult helyen tágas tárolóhelyek kerültek kialakításra.
Az új PEUGEOT RIFTER egyszerre praktikus és elegáns utasterében minden a kellemes vezetést és a maximális összpontosítást szolgálja.

GT Line változat: még karakteresebb stílus

A PEUGEOT RIFTER elegáns és sportos GT Line változata tökéletesen beleillik a PEUGEOT GT Line vonalába.
A hangsúlyosan előkelő GT Line verziót fekete színű kiegészítők – hűtőrácsszegély, tükörházak, tetőrudak és oldalsó díszlécbetétek – díszítik.
Az exkluzív stílushoz a gyémánt fényezésű 17” „Aoraki” könnyűfém keréktárcsák, valamint az első sárvédőkön és a hátsó ajtón elhelyezett rézárnyalatú GT Line feliratok is hozzátartoznak.
Belül bőrbevonatú kormány, „Marron Quente” árnyalatú műszerfaldíszítés, „Tissu Casual” üléskárpitok és pepita mintás műszerlapok teszik különlegessé ezt a változatot. A PEUGEOT RIFTER tehát elegáns változatában is megőrzi kalandor lelkületét és felfedezőhajlamát, és minden egyes nap a korlátlan szabadság élményével ajándékozza meg az embert.

Rajtra készen

Hamisítatlan PEUGEOT-s vezetési élmény

Az élvezetes vezetés élményét a Peugeot gépjárművek immár a génjeikben hordozzák.
Az új PEUGEOT RIFTER a dinamikus tulajdonságairól híres EMP2 platformra épült. Az új padlólemez és a variálhatóság, illetve terhelhetőség érdekében végrehajtott hátsó fejlesztések következtében a kényelem és a menettulajdonságok a szegmensben eddig ismeretlen kompromisszumát sikerült elérni.
A megfelelő úttartást elöl pszeudo-McPherson típusú, hátul deformálódó kereszttartóval ellátott futómű biztosítja. A márkához méltó útfogás érdekében a felfüggesztéseknél és a kormányműnél speciális beállításokat alkalmaztak.
A PEUGEOT i-Cockpit®, a megemelt vezetési helyzet és a 10,9 m-es fordulókör így nagyságrendekkel fürgébb viselkedést és kiváló kormányozhatóságot eredményezett, ami az élvezetes vezetés záloga. A hasmagasság megemelése pedig kvázi terepjárós adottságokkal ajándékozta meg a modellt.

Ha még többre vágyik…

Az Advanced Grip Control rendszernek köszönhetően a kalandvágyóbbak előtt is megnyílik a pálya. A MICHELIN LATTITUDE TOUR Mud & Snow gumikkal kiegészülő továbbfejlesztett kipörgésgátló rendszer folyamatosan felügyeli a kerekek meghajtását. A hozzá társuló lejtmenet-szabályozó (Hill Assist Descent Control) pedig meredek lejtőn is automatikusan tartja az autó sebességét.
A PEUGEOT RIFTER kínálatában egy opciós 4×4 változat is megtalálható, melyet régi partnerünkkel, a DANGEL-lel közösen fejlesztettünk ki.
A legszélsőségesebb használati körülményekre is gondoltunk: nagy hangsúlyt fektettünk a masszivitásra és a hosszantartó üzemképességre, és a legváltozatosabb terepeken és éghajlati körülmények között szigorú teszteknek vetettük alá az autót.

„A kaland az életem, és a mozgás szabadsága az egyik legfontosabb érték a számomra.
Napi szinten folyamatosan fedezem fel, amit a természet és a város e tekintetben kínál: síelés, terepbiciklizés, túrázás, skateboard, jet ski, autózás, motorozás stb. Volt szerencsém kipróbálni az új PEUGEOT RIFTER-t, és dinamikus képességei, pontossága és fürgesége lenyűgöztek. Bátran állíthatom, hogy egyenesen nekem találták ki, minden körülmények között ideális társ a számomra.”
Stéphane PETERHANSEL, hivatásos versenyző, tizenháromszoros Dakar-győztes (autóval és motorral)

Nagy teljesítményű motorok

A gépjármű felépítésének és tömegének optimalizálása meghatározó fontosságú az üzemanyag-fogyasztás és a CO2-kibocsátás csökkentése szempontjából.
A PEUGEOT RIFTER kínálatában szereplő motorok e tekintetben az élvonalba tartoznak. A legújabb Euro 6.2 normának is megfelelnek, és már most készen állnak a majdani WLTP menetciklus szerinti megmérettetésre.

A benzines erőforrások közül az 1.2 PureTech motor kétféle konfigurációban áll rendelkezésre:

  • PureTech 130 LE S&S motor EAT8 8 fokozatú automata sebességváltóval (2019 folyamán várható)
  • PureTech 110 LE S&S motor 6 fokozatú kézi váltóval (nagyon alacsony fogyasztású változatban is)

A PureTech motorok a részecskekibocsátás csökkentése érdekében benzines részecskeszűrővel vannak felszerelve.

A dízeles 1.5 BlueHDi motor esetében háromféle teljesítmény közül lehet választani:

  • BlueHDi 130 LE S&S 6 fokozatú kézi sebességváltóval vagy EAT8 8 fokozatú automata váltóval
  • BlueHDi 100 LE 5 fokozatú kézi váltóval, nagyon alacsony fogyasztású S&S változatban is
  • BlueHDi 75 LE 5 fokozatú kézi váltóval

dízelmotorok egytől egyig FAP-szűrővel és SCR (Selective Catalytic Reduction) rendszerrel kerülnek forgalomba. Ezzel a technológiával már a motor indításakor megkezdődik a szennyezésmentesítés, és FAP-adalékanyagra sincs szükség.

Csúcstechnológia

A mindennapi élet kihívásaira készen az új PEUGEOT RIFTER természetesen a márka legfrissebb technológiai újdonságaival is büszkélkedhet.
A felszerelések listája a szegmenshez képest szokatlanul gazdag, és változattól függően a következőket foglalja magában:

  • Elektromos rögzítőfék. A kézifék megszüntetésével nyert helyen a praktikum jegyében egy nagy tárolórekesz került elhelyezésre.
  • Az adaptív tempomat automatikusan a vezető által beprogramozott utazósebességen tartja a gépjárművet és kiigazítja a követési távolságot. 8 fokozatú automata sebességváltó esetén a gépjármű teljes lefékezésére is lehetőséget ad.
  • A táblaolvasó rendszer kijelzi a sebességkorlátozó táblákról leolvasott információkat. A maximálisan megengedett sebességgel a tempomat/sebességhatároló beprogramozott értéke is felülírható.
  • A sávtartó asszisztens a vezető pillanatnyi figyelemkihagyása esetén korrigálja a gépjármű menetpályáját.
  • A fáradtságérzékelő rendszer egy kamera segítségével figyeli a vezetőt és elemzi a kormánymozdulatokat. A figyelem lankadása esetén képi és hangjelzéssel is figyelmezteti a vezetőt a fennálló veszélyre.
  • Ütközésveszély észlelése esetén működésbe lép az Active Safety Brake (automata vészfék).
  • A vontatmánystabilizáló a kígyózás mérséklése vagy a jármű lelassítása érdekében szükség esetén stabilizálja az utánfutót.
  • A tompított világításról automatikusan távolságira vált a távolságifény-asszisztens.
  • A Visiopark 180° tolatókamera 180°-os képpel szolgál a gépjármű hátsó környezetéről. A hagyományos 180°-os felülnézeti kép megjelenítése mellett akadályhoz közeledve a kép kinagyítására („zoom”) is lehetőség van.
  • A holttérfigyelő rendszer a külső visszapillantó tükrökben felgyulladó jelzőlámpával figyelmezteti a vezetőt.
  • Kulcs nélküli nyitó- és indítórendszer

Legújabb generációs infotainment szolgáltatások

A konnektivitást a kézre álló nagy 8” érintőképernyő biztosítja, melyhez két USB-port, egy Jack csatlakozó, Bluetooth kapcsolat és egy indukciós töltő tartozik. A rendszer a Mirror Link®, Apple Carplay™, ill. Android Auto™ protokollal kompatibilis Mirror Screen funkcióval is kiegészül.

A hangvezérléses 3D online navigációs rendszer segítségével egyszerűen és gyorsan rákereshetünk a különböző szolgáltatóegységekre (fontos helyek). A célravezetés a valós idejű közlekedési információk (TomTom Trafic) figyelembevételével történik. A rendszer a parkolókat, a benzinkutakat és a helyi időjárásra vonatkozó tudnivalókat is kijelzi (a szolgáltatás nem minden országban elérhető).

Intelligens és funkcionális megoldások

Az új PEUGEOT RIFTER beltere jól variálható és néhány mozdulattal saját igényeinkhez igazítható.
Az optimalizált felépítésnek köszönhetően a modellből két karosszériaváltozat áll rendelkezésre (sztenderd: 4,40 m, hosszú: 4,75 m), melyek mindegyike 5, illetve 7 személyes verzióban is rendelhető. A hosszabb változat tengelytávja és túlnyúlása is nagyobb, ami ideális belméretet eredményez.
A második sorban található három önálló ülés mindegyikére gyerekülés szerelhető. Az ülések a csomagtartó felől az ún. Magic Flat vezérlővel (2019 második felétől) rendkívül egyszerűen összecsukhatók és a padlóba süllyeszthetők.

A hosszú változaton a harmadik üléssorban elhelyezett két önálló ülés sínen csúsztatható és – akárcsak a sztenderd változatnál – kiszerelhető, így attól függően, hogy a nagyobb csomagtartót vagy a kényelmesebb lábteret részesítjük előnyben, mindig az adott helyzetnek legmegfelelőbb konfiguráció alakítható ki.
Az első utasülés lehajtásával és padlóba süllyesztésével hosszú tárgyak szállítására is lehetőség van.
A csomagtér térfogata 775 l és 4000 l között mozog. Az előbbi kalaptartó alatt mérve, sztenderd hossz és 5 személyes változat esetén, az utóbbi tető alatt, hosszú változat és lehajtott hátsó ülések esetén értendő.
A két helyzetbe állítható kalaptartónak köszönhetően a csomagtartó elrendezése szabadon változtatható. A tartozék használaton kívül a második sor ülései mögött tárolható.
A középkonzolon, a tetőpolcon, az ajtózsebekben, az első és második üléssorban és a csomagtérben számtalan méretes és könnyen hozzáférhető tárolóhely áll a vezető és az utasok rendelkezésére.

Az utasoldali légzsák tetőbe való beépítésével (Bag In Roof technológia) egy saját hűtéssel rendelkező, nagyméretű tárolóhely kialakítására nyílt lehetőség. A rekesz maximális űrtartalma az ilyen típusú gépjárműveknél egészen kivételesnek számít: egyes változatokon akár a 186 litert is elérheti.

A 2002-ben bevezetett emblematikus Zénith® tető az idők során egyre tetszetősebb lett. Az ügyfelek körében nagy népszerűségnek örvendő felszerelés a mostani változatban egy elektromos sötétítővel ellátott egyrészes tetőablakból áll, melyet egy több részre osztott, áttetsző tárolórendszer szel ketté. Az utastér ezáltal még világosabb lett.

A rengeteg tárgyat elnyelő, 14 literes tárolórendszer hátul a – második sorból vagy a csomagtérből elérhető – mennyezeti csomagtartóhoz, elöl pedig a tetőpolchoz kapcsolódik. A LED-es hangulatvilágítással kiegészülve kifejezetten modern hangulatot áraszt.

Gondtalan hétköznapok

Az optimalizált oldalsó tolóajtók jóvoltából a szélesebb ajtónyíláson keresztül most még könnyebb a beszállás. Az újfajta sínrendszernek köszönhetően – változatlanul nagy helykínálat mellett – vállmagasságban eltűnt a zavaró kitüremkedés, így vizuálisan is egységesebb képet mutat a beltér.
A hatalmas hátsó ajtó a kategóriában egyedülálló módon továbbra is egy nyitható hátsó ablakot foglal magában. A praktikus megoldásnak hála az ajtó kinyitása nélkül is hozzá lehet férni a csomagtartóhoz. Ez különösen akkor hasznos, ha csak a kalaptartóról szeretnénk kivenni valamit, vagy ha az autó túl közel parkol valamilyen akadályhoz.

Peugeot